Meer info over het suppen

SUP is de Engelse afkorting voor: stand up paddling. Je staat op een grote sufplank en met een peddel in je hand zorg je ervoor dat je vooruitgaat op het water. Het is ontstaan in Hawaï ergens rond 1940 in Waikiki. Een lokale Hawaïaan die van surfen hield, werd ouder en ging op zijn board staan en peddelde in het water. Zijn zoons en een vriend deden hem na terwijl ze surflessen gaven aan toeristen. Het kreeg de naam Beach Boy Surfing. In de jaren negentig kreeg het de naam Standup Paddle Boarding en werd het officieel een sport. Ondertussen noemt iedereen het suppen.

Er zijn allerlei subvarianten ontstaan: sup surfing, sup yoga, sup touring & sup fishing. En wil je het suppen in wedstrijdverband doen, dan heb je ook daar allerlei vormen in:
– Wave: het afrijden van golven
– Sprint: een race met meerdere deelnemers in één heat naast elkaar een parcours van maximaal 400 meter, met mogelijk een boei-ronding.
– Distance: een race met massastart van minimaal 5000 meter. Waarbij gestayerd mag worden.
– Technical race: een race met massastart mogelijk vanaf het strand, met meerdere boei-rondingen.
– SUPpolo: twee teams van drie spelers spelen tegen elkaar in een afgesloten veld met twee doelen.

Of je nu uiteindelijk wilt chillen, yoga doen of dat je je adrenaline wilt aanspreken: jij bepaalt hoe je supt en wat je ervan maakt. Alles is mogelijk.

Suppen is gezond!
Als je lekker aan het suppen bent, dan ben je tegelijkertijd ook aan het trainen. Het kost je namelijk wel wat energie. Afhankelijk van je inspanningen is je calorieverbruik zo’n 250 tot 500 calorieën per uur. Lekker toch?
Als je de goeie techniek gebruikt, dan worden niet alleen je armspieren er beter van. Ook je core stability zet je in om vooruit te komen. Je moet jezelf namelijk in balans houden. Je hele lichaam zorgt ervoor dat je in balans blijft terwijl je kracht zet om te peddelen.

Core stability
Core stability staat voor rompstabiliteit. Dit is een combinatie van spierbalans en spierkracht in het midden van het lichaam. Een sterke core is belangrijk voor verschillende redenen. Het voorkomen van blessures, het verbeteren van sportprestaties én een betere lichaamshouding; zowel staand als zittend. Voorkomen is beter dan genezen en door het versterken van de romp kun je ervoor zorgen dat verschillende klachten minder snel zullen ontstaan. Zo zullen klachten aan de rug, liezen, hamstrings, knieën en enkels minder snel ontstaan als de core stability in de juiste balans is. – Deze informatie en foto is overgenomen van www.alprovi.nl.

Met je kids suppen
Suppen is een leuke sport voor de hele familie. Kids kunnen vanaf ongeveer 8 jaar zelfstandig suppen, zolang ze maar goed kunnen zwemmen. En als ze liever niet zelf willen suppen, dan kunnen ze mee op de sup met een volwassene.

Hoe dan?
Als je voor het eerst gaat suppen, zorg er dan voor dat je weet hoe het werkt. Dit is hoe je het start:

Check eerst je sup goed. En leg je peddel klaar. Bepaal wat het midden is van je sup en zorg dat je daar uiteindelijk komt te staan. Je zet je handen vervolgens goed verdeeld op de sup en schuift dan met je knieën de sup op. Zorg dat je je balans vindt. Pak je peddel en blijf voorlopig rechtop op je knieën zitten. Je kunt nu rustig rond peddelen. Doordat je op deze manier start, wen je aan het zoeken naar je balans op de sup. 
Heb je dit lekker onder de knie? Dan ben je klaar voor het echte werk. Zet je voet op het board en zorg dat je rustig gaat staan. Je voeten staan op dezelfde hoogte als je schouders. Als je op je board staat, zorg dan dat je er losjes op staat. Eigenlijk net als dat je op een trampoline staat: ontspannen en zet je knieën niet op slot. Deze houding zorgt ervoor dat je zwaartekrachtspunt lager is. Daarmee heb je een goede balans.
Voel je je comfortabel om te gaan peddelen? Geniet en start rustig aan. Voelt het niet goed: probeer het nog eens op je knieën, dat gaat dan waarschijnlijk beter. Probeer later nog een keertje. Blijf oefenen tot je ook staand lekker gaat.

Praktische tips

  • Je voeten
    Zorg dat je ontspannen op je sup staat, ook met je voeten. Je voeten kunnen na een tijdje stijfjes aanvoelen. Beweeg dan en probeer goed ontspannen te staan.
  • Hoe op de sup staan
    In het midden van de sup staan is meestal goed. Je kunt checken of het ook op je sup goed gaat. De punt van je sup mag iets omhoog staan.
  • Achteromkijken
    Kijk niet te snel achterom. Je kunt daardoor makkelijker uit je balans raken en dat is nou net jammer.
  • Bruggen
    Ga je een brug onderdoor: let op dat je genoeg snelheid hebt om er ook weer onderuit te komen. Buk op tijd en bedenk vooraf wat je doet met je peddel. Als je niet ervaren bent, ga dan niet peddelen terwijl je onder een brug bent. En dan als je bijna voorbij de brug bent: zorg dat je pas omhooggaat als het echt kan. Beetje zonde als je je hoofd stoot.
  • Botsen met elkaar
    Als je samen supt, dan komt het vast een keertje voor dat je tegen elkaar botst. Belangrijkste is dat je flexibel op je sup staat en die botsing opvangt. Geef op tijd aan dat je bijna gaat botsen, dan is het al minder een verrassing.
  • En als een bootje langskomt
    Komt er een bootje aan met lekkere golven? Leg je peddel tussen je voeten neer op de sup en ga op je knieën zitten. Zijn het hoge golven: zet je handen ook op je sup om nog meer je balans te houden.

Je peddel vasthouden en de techniek
Goed peddelen zorgt ervoor dat je je bovenlichaam (je ‘core’) gebruikt. Dit doe je door je ellebogen redelijk gestrekt te houden bij het peddelen. Bij gestrekte ellebogen moet je bovenlichaam lichtjes draaien tijdens het peddelen. Om aan de linkerkant van je board te peddelen plaats je je rechterhand boven op de peddel. Je linkerhand is op ongeveer 60 tot 75 cm afstand (afhankelijk van je eigen lengte). En voor de rechterkant draai je de boel om.

De lengte van je peddel is je eigen lengte met ongeveer 20-25 cm.

Het peddelen

De peddel plaats je vlak bij de voorkant van je sup en op ongeveer 15 cm afstand van de zijkant. Het blad van de peddel moet helemaal in het water verdwijnen. Je duwt je peddel in de richting van je voeten terwijl je je ellebogen zoveel mogelijk gestrekt houdt. Als je peddelblad in de buurt van je hielen is, haal je je peddel uit het water en breng je het blad een kwartslag gedraaid weer richting de punt van je sup. Dan draai je je peddel weer een kwartslag terug en begin je opnieuw. Hoe verder je je peddel bij de punt van je sup in het water brengt, hoe meer je vooruit kunt suppen. Je hoeft dan dus minder vaak te wisselen van kant.

Bochtje maken of omdraaien
Wil je een bochtje maken of gewoon helemaal omdraaien, dan maak je een halve cirkel met je peddel. Je begint bij de voorkant van je sup aan de kant waar je niet naar toe wilt. Dan haal je je peddel niet langs de sup naar je toe, maar je maakt een halve cirkel richting de achterkant van je sup. Is dat nog niet voldoende dan kan je ook je peddel van achter naar voren een halve cirkel laten maken. Maar dit moet wel aan de kant waar je naar toe wilt. 

In het water
In het water vallen is echt niet erg. Zorg dat als je valt, je ook goed in het water komt, dicht bij je board. Maar niet op je board. Je klimt vrij eenvoudig weer je board op. En als je je peddel hebt losgelaten, dan kan je met je handen al peddelend je peddel ophalen. 

www.kanoman.nl